FAQ items aan het laden...
Behandelingen2019-10-29T08:14:37+00:00

Behandelingen

Lees hieronder welke behandelingen wij verzorgen.

Gewoon Gaaf2019-10-23T14:35:44+00:00

Individuele preventie voor een gaaf gebit

Wenst u ook een gaaf gebit voor uw kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij uw tandarts of mondhygiënist helpt daarbij. Onder begeleiding van uw mondzorgverlener kunt u samen met uw kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch? Doet u mee?

Individuele preventie

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar. Uw tandarts of mondhygiënist geeft uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind en helpt een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met zijn of haar mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in het gebit? Soms zal de tandarts de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

Veel minder gaatjes

De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent  wetenschappelijk  onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen  van 6-9 jaar. In 3 jaar tijd werden kinderen veel minder geseald (-66%) en nam het aantal gaatjes per kind flink af  (-62%).

Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte

Gedragsziekten, de naam zegt het al, kunt u met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet u dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als er weinig suiker gebruikt en zorgvuldig de tanden worden gepoetst met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf begeleidt uw  kind daarbij.

Tandenpoetsen en napoetsen

Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht uw kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.

Gezonde voeding, ook gezond voor je gebit?

Behalve zorgvuldig tandenpoetsen is het zeker zo belangrijk te letten op de voeding van je kind. Of uw kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen, kan ieder gebit gaaf blijven. Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer uw zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Light frisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de  suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. Ook zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.

Fluoride2019-10-23T14:43:35+00:00

Fluoride is een natuurlijke stof, die de tanden en kiezen sterker maakt. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Daarom is het belangrijk fluoride te gebruiken bij de dagelijkse verzorging van het gebit.

Hoe kan fluoride worden toegepast?

Tanden poetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in bijna alle tandpasta’s. Verder zijn er spoelmiddelen met fluoride verkrijgbaar, die naast de tandpasta kunnen worden gebruikt. Doet u dit alleen op advies van de tandarts, mondhygiëniste of orthodontist.

Wanneer moet u beginnen met fluoridetandpasta?

Zodra de eerste melktandjes zijn doorgebroken, kan worden begonnen met één keer per dag de tanden te poetsen met tandpasta. Gebruik voor kinderen altijd de tandpasta die past bij de leeftijdscategorie. Dit staat op de verpakking van de tandpasta vermeld. Het fluoridegehalte in de tandpasta is afgestemd op de leeftijd van het kind en is anders dan gewone tandpasta.

Hoeveel tandpasta mag ik gebruiken?

Op de borstel hoeft steeds maar een klein beetje tandpasta te worden gedaan. Een bolletje ongeveer zo groot als een erwt.

Kan het kwaad als kinderen de kindertandpasta doorslikken?

Nee. Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken, mits tandpasta voor de juiste leeftijdscategorie wordt gebruikt.

Heeft fluoride bijwerkingen?

Bij juist gebruik heeft fluoride geen bijwerkingen. Over de hele wereld wordt fluoride voor een sterk gebit aangeraden. Als te veel fluoride wordt gebruikt, kunnen witte vlekken op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat ziet er niet mooi uit, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.

Wat zijn andere vormen van fluoridetoediening?

De tandarts kan adviseren om te spoelen met fluoride of bij de controle een behandeling met fluorgel of lak te doen.

Periodieke controle2019-10-23T14:44:14+00:00

Tijdens de periodieke controle bekijkt de tandarts jouw gebit van alle kanten. Hij kan aan de kleur van de tanden en kiezen zien, of er een gaatje dreigt te ontstaan, of dat een al eerder hersteld gaatje toch groter is geworden onder de vulling. Is dat het geval, dan kan het nodig zijn om eerst een röntgenfoto te maken. Wanneer het tijdens de controle blijkt, dat er iets moet worden hersteld, dan wordt dit schriftelijk naar de ouders gecommuniceerd.

Goed leren poetsen2023-03-17T11:21:39+00:00

Goed tandenpoetsen is heel belangrijk en gaat verder dan alleen een goed gebit. Kinderen die jong beginnen met goed poetsen hebben op latere leeftijd minder gezondheidsproblemen. Klinkt eenvoudig, maar om echt goed te poetsen heb je toch echt wel wat hulp nodig. En die hulp geven wij, samen met basisscholen, om kinderen goed te leren poetsen en gezond op te laten groeien.

JTV draagt bij aan het terugdringen van gaatjes en goede mondzorg

JTV draagt bij aan het terugdringen van gaatjes en goede mondzorg

JTV helpt kinderen gezonde keuzes te maken

JTV helpt kinderen gezonde keuzes te maken

JTV laat gezonde kinderen beter leren en minder verzuimen

JTV laat gezonde kinderen beter leren en minder verzuimen

JTV verkleint de gezondheidsverschillen tussen kinderen

JTV verkleint de gezondheidsverschillen tussen kinderen

JTV verhoogt de ouder betrokkenheid en verbindt school, ouder en kind

JTV verhoogt de ouder-betrokkenheid en verbindt school, ouder en kind

JTV geeft scholen de mogelijkheid om zich extra te profileren

JTV geeft scholen de mogelijkheid om zich extra te profileren

Ga naar de bovenkant